25-01-05

Wie is Irma?

Terwijl ik dit schrijf is "Irma" – want zo noemt ze zich – aan haar 536ste blog toe. Haar eerste blog begon ze op 16 januari onder de naam irmawilbeide1.skynetblogs.be. Een aantal nummers later schakelde ze over op irmawilmeer1.skynetblogs.be. Maar die namen vond ze blijkbaar wat lang en al snel noemde ze haar blogs gewoon "irma" (met een volgnummer).

Niet elk Irma-blog is echter van haar. Het bijschrift bij irma501.skynetblogs.be zegt het zelf: "Deze keer een blog die niet van irma is. Maar wel om Tsunami te steunen." En ja beste lezer, daar is het om te doen. Sinds vrijdag 14 januari en tot maandag 28 februari stort Skynet immers voor elke nieuw gecreëerde Skynet Blog 1 euro ten voordele van Tsunami 12-12. Irma blogt dus om geld voor Tsunami 12-12 in te zamelen. Een nobele daad, ware het niet dat onze blogosfeer natuurlijk ernstig vervuild geraakt door al die Irma-varianten. En Skynet kennende gaan ze dat achteraf niet netjes schoonmaken. Laten we dus op z'n minst maar hopen dat Skynet wel zijn belofte nakomt om voor elke nieuwe blog 1 euro aan Tsunami 12-12 over te maken. Anders is Irma's inspanning voor niks geweest.

Één ding blijft een mysterie: wie is Irma eigenlijk? Op sommige van haar blogs noemt ze zichzelf een "gepensioneerde verpleegster". Maar wie zal zeggen of dat werkelijk waar is?

Op irma531.skynetblogs.be tilt ze zelf – al dan niet gewild – een tipje van de sluier op. Om aan te tonen dat het creëren van een blog steeds moeizamer verloopt en met de nodige foutmeldingen gepaard gaat, plaatst ze een schermafbeelding van een foutmelding. Uw dienaar ging natuurlijk onmiddellijk als een volleerde Sherlock Holmes (of Inspector Morse, voor de postmodernen onder u) op onderzoek uit.

Enkele vaststellingen (of zijn het slechts voorbarige conclusies?).

Irma maakt gebruik van een Mac en van Safari als webbrowser. Irma bezoekt vermoedelijk met enige regelmaat de website of de blog van het VPRO-programma Tegenlicht en de blog Bannyland (of enkele affiliaties daarvan). Mogelijk bezoekt ze ook de blog markant (let op de kleine "m"), alhoewel daar weinig markants te lezen valt.

Het valt te vermoeden dat Irma een gsm heeft die van het Mobistar-netwerk gebruik maakt.

Maar het meest merkwaardige is misschien wel... dat Irma's Skynet Passport geregistreerd staat op de naam Benedict. Zou Irma in werkelijkheid de 18-jarige(?) Benedict Lismont uit Landen zijn? Of is het de 24-jarige Benedikt Beun uit Ieper? Ook wel bekend als Beuntje. Wie zal het zeggen...

Ja, wie zal het zeggen.. U natuurlijk! Daarom doet uw aller Librarian hier een oproep om op zoek te gaan naar de ware identiteit van Irma aka Benedict. Zoek mee en post elke nieuwe aanwijzing bij de reacties. Als iemand met voldoende aanwijzingen komt om de ware identiteit van "Irma" vast te stellen, én als die identiteit dan ook nog wordt bevestigd door "Irma" zelf... dan stort uw dienaar een bedrag in euro's op de rekening van Tsunami 12-12 dat even groot is als het bedrag dat hij bij een vorige gelegenheid al eens heeft overgemaakt.

Het tempo van Irma is amper bij te houden. Terwijl ik deze voorlaatste zin schrijf is irma541.skynetblogs.be on line. Dus dames en heren detectives.. haal uw vergrootglas en uw beste kennis van Google boven en begin de zoektocht naar "Irma".

22:28 Gepost door Librarian | Permalink | Commentaren (22) |  Facebook |

Commentaren

Slechts één tip: ik ben het niet !

Gepost door: Morgaine | 25-01-05

Nochtans... @ Morgaine: ... uitte ik die veronderstelling het voorbije weekeinde nog in het bijzijn van Paul Rigolle aka Arcadim. Toen leek het - omwille van de ons bekende reden - nog een mogelijkheid. Maar met de bijkomende informatie die ons nu ter beschikking staat, denk ik dat we deze denkpiste inderdaad mogen verlaten.

Gepost door: Librarian | 25-01-05

huh ? ikke steun vredeseilanden... maar geen euro per postje :(

Gepost door: leentje | 26-01-05

bedankt voor uw aandacht... IRMA is mijn oma, de moeder van de Jakke.

Jammer, maar misschien ook begrijpelijk dat Sherlock Morse nog niet dieper in Bannyland is gaan neuzen. Mogelijks stuurt hij the good doctor wel eens op verkenning?

Op vraag van IRMA (ik heb haar moeten leren bloggen naar aanleiding van de actie) maakte ik als voorbeeld ook de blogs tsu1214 en volgende aan. (for your records).

Denkt u werkelijk dat Skynet het kan maken, de belofte van een euro per blog niet te honoreren?


Gepost door: Sicko | 26-01-05

Meer uitputtend onderzoek... zou aan het licht brengen dat van de 541 IRMA's enkel de 521 niet van HAAR krachtige hand is.

Gepost door: Sicko | 26-01-05

Uitputtend onderzoek? Efficiënt en discreet, wordt de waarheid compleet. Want al is 't mysterie nog zo groot, Sicko legt de waarheid bloot (vrij naar 'Merlina').

Maar spreekt Sicko wel de waarheid? Sicko is inderdaad verbonden aan het "Banny-gezelschap" en op Bannyland staan een aantal berichten die een opvallende gelijkenis met de berichten van Irma vertonen. Maar iedereen weet dat het knippen-en-plakken van HTML-code geen kunst is. Nu verschenen die eerste berichten op Bannyland wel in tempore non suspecto, dus dat pleit alvast in het voordeel van Sicko.

Toch een bedenking. Als ik enkele schermafbeeldingen op Bannyland bekijk, dan blijken die van dezelfde Mac afkomstig als degene waarmee Irma haar berichten wereldkundig maakt. Dus: ofwel komt Irma (de grootmoeder van Sicko) bloggen bij haar kleinzoon (of bij haar zoon Jakke), ofwel zijn Irma en Sicko mogelijk één en dezelfde persoon. Een aantal andere alternatieven behoren tevens tot de mogelijkheden.

Wie brengt er licht in de duisternis en bevestigt definitief de identiteit van Irma? Wat is het verband tussen "Irma" en "Benedict". En waar blijft Irma zelf om haar identiteit prijs te geven? Alleen een glashelder verhaal heeft de status van een bewijs. Glashelder is het verhaal tot nu toe allerminst.

Om de lieve centen is het te doen, ter ondersteuning van Tsunami 12-12. Dus niet talmen, maar doen! (vrij naar Tom Lanoye).

Gepost door: Librarian | 26-01-05

U bent het vast zelf!

Gepost door: jwl | 26-01-05

Slechts één tip: ik ben het niet!

Gepost door: Librarian | 26-01-05

Nog een tip IRMA woont bij ons en wij bij haar, enfin een soort commune dus.

PS: Alle voorstellen om meer bloggers aan de slag te krijgen zijn natuurlijk wreed welkom!

Gepost door: Sicko | 26-01-05

Allez mannen Geeft ge het al op?

Gepost door: Sicko | 27-01-05

Ga eens zien in Bannyland Daar is blijkbaar str aan de knikker.

Uw expertise zou er misschien van pas kunnen komen.

Gepost door: Danette Light | 27-01-05

@ Librarian Je dacht toch niet echt dat, indien ik meer dan 500 blogs zou aanmaken, ze er zo uit zouden zien?

Gepost door: Morgaine | 27-01-05

@ Morgaine Tja, nood breekt wet, luidt het spreekwoord. Maar inderdaad, je bent verfijnd genoeg om het wat esthetischer aan te pakken. Alhoewel het natuurlijk een uitstekende dekmantel zou zijn geweest.

Gepost door: Librarian | 27-01-05

Even teleurgesteld. Geachte Libry,

Even een stukje bittere waarheid voor u.
Steun hadden we van u, gezien uw profiel , maar wie zijn wij om dat te beoordelen, toch wel even verwacht.
Van de klas van de broer van een sympatisant eigenlijk niet echt.
De makker heeft een zus in het BO, en die kreeg daar enkele klasgenoten aan het bloggen gekregen, wat enkele lege en nogal wat taalkundig minder volmaakte blogs verklaart. Toch zijn enkele van die gastjes met een groot hart bezig, en enkelen (wellicht met de hulp van broers, zussen of ouders ???) plaatsen ook tekst of/en beeld op hun blogs-voor-Tsunami.

Hopelijk zien uw 500 blogs er voor 28 februari fantastisch uit.

Gepost door: Sicko | 27-01-05

Excuus Mijn moeder alarmeerde mij omtrent een negatieve reactie.
Met bloeddoorlopen ogen zag ik niet dat het niet u, maar een reactante ging.
Sorry.

Gepost door: Sicko | 27-01-05

Gemengde gevoelens @ Sicko, Morgaine en alle anderen: ik moet toegeven dat ik niet goed weet wat ik van de actie van Skynet moet denken.

Uiteraard is het prima dat Skynet geld wil schenken aan Tsunami 12-12. Uiteraard is het prima dat bloggers "met een groot hart" hun solidariteit met de actie Tsunami 12-12 willen betuigen en er geld voor willen inzamelen middels het aanmaken van blogs (1 euro per blog). Het is echter jammer dat Skynet niet beter heeft nagedacht over de strategie van de actie.

Nu werden (en worden) er dus een heleboel blogs aangemaakt die verder inhoudelijk weinig of niets te betekenen hebben. Ik kan veronderstellen - maar zeker weten doe ik het niet - dat dit de servers van Skynet meer belast dan voorzien. Dat zou dan negatieve gevolgen kunnen hebben voor de andere Skynet-bloggers. "Irma" heeft zelf al gezegd dat het aanmaken van de blogs blijkbaar steeds trager en met de nodige foutmeldingen gepaard gaat. Bovendien zit je met het feit dat die 500-en-meer blogs volgens mij achteraf nooit door Skynet verwijderd gaan worden.

Het ware misschien beter geweest indien Skynet een speciaal blog had opgericht waarop meerdere bloggers - na registratie - berichten kunnen posten. Per zinvol bericht zou Skynet dan een bepaald bedrag aan Tsunami 12-12 kunnen overmaken. Niet zinvolle berichten zouden door een moderator eens per dag verwijderd kunnen worden. Enfin... dat vraagt dan van Skynet ook op het vlak van personeel weer een extra inspanning. Ik wil ook het warm water niet uitvinden en de beste stuurlui staan aan de wal. Maar... voor niets gaat de zon op.

In ieder geval hebben we nu nog steeds geen volledige zekerheid over de identiteit van Irma. Wil de echte "Irma" opstaan en zeggen wie zhij is?

Gepost door: Librarian | 27-01-05

weg beste librarian
jouw nieuwe blog ziet er keigoed uit !
en wat Irma betreft
weg ermee !
wintergroetjes
vhi

Gepost door: vhi | 28-01-05

@Librarian Wanneer de koning op het thee-deum eens mijn gedacht vraagt, is dat meestal omdat hij vreest weer eens een boot te missen door oneindig te filosoferen over de pro's en de cons. Hij opperde inderdaad ook uw bezwaren i.v.m. het ondoordachte(?) initiatief van Skynet.
Indien echt ondoordacht, wat een blamage voor zo'n groot bedrijf.
Indien de servers van Skynet een al bij al bescheiden toename van het blogverkeer niet konden slikken..., wat een blamage voor zo'n groot bedrijf.
Indien Skynet een nog kleinere respons op haar aanbod verwachtte...dan waren zij blijkbaar van plan zich als donor-sponsor te profileren voor een habbekrats.., wat een..jawel.
Skynet heeft een euro per nieuwe blog beloofd en daar geen enkele vormvoorwaarde aan gekoppeld.
Wij nemen een volwassen bedrijf op zijn woord.
Elke euro voor Tsunami weegt bij mij zwaarder dan het kleinzerige gezeur van enkele pietlutten met potsierlijke prioriteiten. (Pardon my french.)
Wij zullen aan het einde van de rit uiteraard niet nalaten gepaste ruchtbaarheid te geven aan het resultaat.
Bedankt voor uw belangstelling.
Uw blog is interessant en ligt ter inzage op mijn keukentafel.

Gepost door: IRMA | 29-01-05

Al gedaan? In Br... zeggen we: " lijk een hond van zijn stront".
Geen erg. Niemand ligt wakker van IRMA.
Dat zo weinigen bloggen voor Tsunami, is ook een interessante vaststelling.
Men kan er allicht meer uit leren over de ware grootte van Blogland... en misschien ook over het profiel van de gemiddelde blogger?

Keep up the good work.

Gepost door: Mr. Kodde | 01-02-05

Vraagje U bouwt aan een nieuwe blog.
Bestaat er een middel om te weten te komen of er op vroegere postings nog reacties zijn bijgekomen?
Wij gaan doorgaans niet meer kijken op postings van meer dan een week of twee geleden.

Gepost door: Sicko | 01-02-05

Vraagje (2) @Sicko: nu was ik er werkelijk van overtuigd dat ik deze vraag al eens had beantwoord. Alleen... dat antwoord blijkt nu spoorloos. Of ben ik dringend aan een nieuwe bril toe?

En ondertussen... weten we nog steeds niet wie "Irma" in werkelijkheid is.

Gepost door: Librarian | 05-02-05

@Librarian U gaf inderdaad al eens een antwoord op deze vraag. Zelfs met een bril zien we het ook niet meer???
Of waren we zo vermetel de vraag op twee plaatsen te stellen???
U zou die vraag trouwens ook verder onderzoeken?

Voor uw zoektocht naar IRMA zijn er ondertussen zelfs foto's van deze dame (uit haar tijd in de Bongo) in blogs gepubliceerd.

CU

Gepost door: Sicko | 11-02-05

De commentaren zijn gesloten.