30-01-05

Links, rechts, links, rechts

Ik ben dus nog steeds aan de lay-out van m'n nieuwe blog aan het prutsen. Allerlei alternatieven aan het uitproberen. Momenteel vraag ik me af, of ik de navigatiekolom nou beter links of beter rechts kan zetten.

Een navigatiekolom aan de linkerkant stemt overeen met de klassieke visie dat een menu van een website langs de linkerkant behoort te zitten. Uitzonderingen zijn er natuurlijk legio.

Een navigatiekolom aan de rechterkant accentueert m.i. op een blog beter het inhoudelijke gedeelte, de teksten van de berichten dus. Wij Europeanen lezen immers van links naar rechts en als de inhoud links staat, is dat het eerste wat we te zien krijgen. De navigatiekolom is slechts van secundair belang en dus zet je die aan de rechterkant, waar hij minder in het blikveld valt.

U begrijpt het al… voor allebei is wel iets te zeggen en ik kom er dus niet uit. Het mooie is dan, dat ik u om uw mening kan vragen. Maak gebruik van de mogelijkheid tot reageren om uw keuze kenbaar te maken. Extra commentaar kan u er ook kwijt. Met uw opmerkingen houd ik zeker rekening, maar dat betekent niet dat ik per se de stemresultaten volg.

16:00 Gepost door Librarian | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

29-01-05

Kikker is bedroefd

In Den Haag is dinsdag schrijver en illustrator Max Velthuijs overleden aan de gevolgen van kanker. Hij werd 81 jaar.

Velthuijs was jarenlang werkzaam in het reclamevak. Pas in 1962, op latere leeftijd, begon hij met tekeningen voor kinderboeken. Het prentenboek "Kikker is verliefd" betekende zijn internationale doorbraak.

Kikker was het alter ego van de illustrator. "Is het leven niet prachtig", luidde zijn motto. Hij schreef en tekende dertien boeken over Kikker.

Vorig jaar kreeg Velthuijs in Kaapstad de Hans Christiaan Andersen Prijs. Deze prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan een schrijver of tekenaar die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de kinderliteratuur. Velthuijs werd geprezen omdat hij kinderen uit de hele wereld blij maakte. Zijn boeken noemde de jury "kleine juweeltjes".

Naast Kikker zijn ook Eend en Varkentje als personages in de boeken van Velthuijs helden met een geheel eigen karakter.

Het laatste prentenboek over Kikker verscheen in 2003 en heette "Kikker is bedroefd". Nu de meester er niet meer is, zal Kikker zeker wel bedroefd zijn. Het laatste, onafgemaakte verhaal "Kikker in de wind" blijft nu verweesd achter.

Bronnen:

www.kikkerfeest.nl
www.kikkervriendjes.nl
www.nos.nl
www.telegraaf.nl
DBNL – auteur Max Velthuijs (1923-2005)

00:11 Gepost door Librarian | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-01-05

Gedichtendag

Een dag te laat, maar niet getreurd.

En zeggen dat ik gisterenochtend nog opstond met zo’n typisch 'vandaag-is-het-Gedichtendag-gevoel'. Maar toen kwam ik in de bibliotheek aan en onverwachte omstandigheden zorgden er voor dat ik de hele dag niet meer aan gedichten toekwam.

's Avonds liep ik nog even langs de uitleenbalie en daar zag ik de leuke miniboekjes liggen die de Stichting Lezen in samenwerking met het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken (VCOB) had uitgegeven: "De mooiste voor vandaag". Twaalf gedichten van evenzoveel dichters. En laat het voorlaatste gedicht er nou net eentje van een van mijn lievelingsdichters zijn. Mijn dag was meteen goed.

Winteravond

Mocht deze winteravond zijnen toon behouden.
De wind is oud en goed. Ik zit neer bij het vuur,
dat het weleer herleven doet, het is het uur
waarop je vroeg of wij de koffie drinken zouden.

Je hebt gezegd: ik zal de radio aanzetten;
ik hoop nu maar dat er geen mens meer komen zal.
De Schöne blaue Donau zong vanuit de verte
en de comedian harmonists maakten je glimlach vol.

Uit de vrede is de tederheid geboren,
die ons vervulde van verlangen naar elkaar.
Wij zijn gaan liggen voor de vlammen en behoorden
toe aan het vuur, de wind, de kamer en elkaar.

Gerrit Achterberg

Voor het verzameld werk van Achterberg heb ik trouwens in mijn jonge jaren mijn enige 'bibliotheekmisdaad' begaan. Maar dat verhaal vertel ik u wel een andere keer.

Ook TV Brussel was Gedichtendag niet vergeten. In de bibliotheek kwam men een opname maken voor het slotitem van de nieuwsuitzending van donderdagavond.

Alsof dat allemaal niet volstond, klommen sommige bibliothecarissen zelf in de pen. Jan Van Herreweghe ("Jan Bib" voor de vrienden) van de OB Harelbeke maakte er – geheel op zijn eigen, kenmerkende manier – een hekeldicht van, in de vorm van een sonnet.

sonnet voor de overlevenden

aanhoor mijn heer de schreeuw van het verzaken
aan het papieren gedoe beleidsplan min of meer
de wereld stuurloos de ambtenarij met rode kaken
de manager aan vlijt ten onder evenzeer

op weg naar het doel koeien die staan te grazen
het mistasten van de keeper ach 't leven gaat voort
geduldig zijn de netten gevoelig de mazen
de dichter werkloos aan het plafond de koord

ginds aan de einder wazige tekens en gezichten
een kerkhof onmisbaren die ooit het beleid hebben bepaald
bios(sfeer) verpesten meten om te weten en onderzoeken verrichten

eens op papier de naakte feiten achterhaald
ik ben een zot in 't diepst van mijn gedichten
de waarheid in het midden de creativiteit verschraald

Jan Bib

Bloggers zouden geen bloggers zijn als ze aan de Gedichtendag geen aandacht zouden besteden. Herman Horsten van Herman's Wereldkeuken zorgde wel voor een heel bijzondere bijdrage. Speciaal voor Gedichtendag maakte hij een poëziestokje. Het gedicht was eerst één enkele regel lang. Het wordt doorgestuurd en er moet dan telkens één regel worden aangebreid. Vervolgens stuurt de ontvanger het weer door... Voor de precieze spelregels moet u Herman's uitleg maar even lezen.

Ik kreeg het poëziestokje via Twinkeltje in mijn bezit. Herman heeft trouwens de mogelijkheid voorzien om de reis van het stokje doorheen de blogosfeer te volgen. Naast elke regel heb ik tussen haakjes gezet van wie hij afkomstig is. De laatste regel is dus van mij.

Ik ben vannacht verdronken [maanzaad]
in een zee van sterrenlicht. [nijn]
De maan was licht beschonken. [twinkeltje]
Voor haar lippen ben ik toen gezwicht.

Ook ik heb op mijn beurt het stokje doorgestuurd. Benieuwd wat het worden zal. Misschien kunnen we er een sonnet van maken?

23:02 Gepost door Librarian | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

25-01-05

Wie is Irma?

Terwijl ik dit schrijf is "Irma" – want zo noemt ze zich – aan haar 536ste blog toe. Haar eerste blog begon ze op 16 januari onder de naam irmawilbeide1.skynetblogs.be. Een aantal nummers later schakelde ze over op irmawilmeer1.skynetblogs.be. Maar die namen vond ze blijkbaar wat lang en al snel noemde ze haar blogs gewoon "irma" (met een volgnummer).

Niet elk Irma-blog is echter van haar. Het bijschrift bij irma501.skynetblogs.be zegt het zelf: "Deze keer een blog die niet van irma is. Maar wel om Tsunami te steunen." En ja beste lezer, daar is het om te doen. Sinds vrijdag 14 januari en tot maandag 28 februari stort Skynet immers voor elke nieuw gecreëerde Skynet Blog 1 euro ten voordele van Tsunami 12-12. Irma blogt dus om geld voor Tsunami 12-12 in te zamelen. Een nobele daad, ware het niet dat onze blogosfeer natuurlijk ernstig vervuild geraakt door al die Irma-varianten. En Skynet kennende gaan ze dat achteraf niet netjes schoonmaken. Laten we dus op z'n minst maar hopen dat Skynet wel zijn belofte nakomt om voor elke nieuwe blog 1 euro aan Tsunami 12-12 over te maken. Anders is Irma's inspanning voor niks geweest.

Één ding blijft een mysterie: wie is Irma eigenlijk? Op sommige van haar blogs noemt ze zichzelf een "gepensioneerde verpleegster". Maar wie zal zeggen of dat werkelijk waar is?

Op irma531.skynetblogs.be tilt ze zelf – al dan niet gewild – een tipje van de sluier op. Om aan te tonen dat het creëren van een blog steeds moeizamer verloopt en met de nodige foutmeldingen gepaard gaat, plaatst ze een schermafbeelding van een foutmelding. Uw dienaar ging natuurlijk onmiddellijk als een volleerde Sherlock Holmes (of Inspector Morse, voor de postmodernen onder u) op onderzoek uit.

Enkele vaststellingen (of zijn het slechts voorbarige conclusies?).

Irma maakt gebruik van een Mac en van Safari als webbrowser. Irma bezoekt vermoedelijk met enige regelmaat de website of de blog van het VPRO-programma Tegenlicht en de blog Bannyland (of enkele affiliaties daarvan). Mogelijk bezoekt ze ook de blog markant (let op de kleine "m"), alhoewel daar weinig markants te lezen valt.

Het valt te vermoeden dat Irma een gsm heeft die van het Mobistar-netwerk gebruik maakt.

Maar het meest merkwaardige is misschien wel... dat Irma's Skynet Passport geregistreerd staat op de naam Benedict. Zou Irma in werkelijkheid de 18-jarige(?) Benedict Lismont uit Landen zijn? Of is het de 24-jarige Benedikt Beun uit Ieper? Ook wel bekend als Beuntje. Wie zal het zeggen...

Ja, wie zal het zeggen.. U natuurlijk! Daarom doet uw aller Librarian hier een oproep om op zoek te gaan naar de ware identiteit van Irma aka Benedict. Zoek mee en post elke nieuwe aanwijzing bij de reacties. Als iemand met voldoende aanwijzingen komt om de ware identiteit van "Irma" vast te stellen, én als die identiteit dan ook nog wordt bevestigd door "Irma" zelf... dan stort uw dienaar een bedrag in euro's op de rekening van Tsunami 12-12 dat even groot is als het bedrag dat hij bij een vorige gelegenheid al eens heeft overgemaakt.

Het tempo van Irma is amper bij te houden. Terwijl ik deze voorlaatste zin schrijf is irma541.skynetblogs.be on line. Dus dames en heren detectives.. haal uw vergrootglas en uw beste kennis van Google boven en begin de zoektocht naar "Irma".

22:28 Gepost door Librarian | Permalink | Commentaren (22) |  Facebook |

24-01-05

Girls with glasses

Valt u ook op vrouwen met een bril? Of als u een vrouw bent: op mannen met een bril? Ik wel, op vrouwen dan. Misschien omdat ik zelf een bril draag? Voor mij geen contactlenzen, no way José.

Speciaal voor mannen zoals ik is "Girls with glasses" uitgevonden. Het is, zo zeggen de makers zelf: "the web's first and only place to see the hottest amateur models showing off some of the finest eyewear around!"

Geef toe dat uw verbeelding al op hol slaat. Dus ga maar vlug kijken.

O ja, sinds begin dit jaar heeft de site een nieuw design. Dankzij Wchulseiee, de wederhelft van die andere girl with glasses, Morgaine LeFaye.

23:10 Gepost door Librarian | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

De redding van Fréderique

Op een nacht in de hete zomer van 2003 krioelen in de tuin van ons Franse huis vier babyegeltjes; een paar dagen oud, blind en verweesd. We hebben ze proberen te redden. Hoe?

Lees het dagboek van Berthe Verdonck en bekijk de foto's van Suzanne Rodrigues Pereira op een website die prachtig werd vormgegeven door Els de Jong.

22:36 Gepost door Librarian | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

23-01-05

Zee wind zon oceaan

U weet misschien dat ik bij tijd en wijle naar "Vragen staat vrij" op Radio 2 luister. Vanavond was het niet anders. Tot tranen toe werd ik bewogen toen "De vondeling van Ameland" van de Nederlandse bard Boudewijn de Groot door de schelpjes van de koptelefoon klonk. Dat kan ook niet anders als je het drama in de stem van De Groot aanhoort:

ik kom eraan, ik kom eraan
zee wind zon oceaan
ik kom eraan

De tekst is trouwens van Freek de Jonge die het lied ook zelf eerder zong.

De volledige tekst kan u lezen op www.boudewijndegroot.nl.

Maar lees de tekst niet zonder ook te luisteren. De cd "Eiland in de verte" bevat op muziek gezette teksten van de in 2002 overleden liedjesschrijver Lennaert Nijgh. Boudewijn de Groot gebruikte ook liedteksten van Jan Rot en Freek de Jonge.

Welterusten.

23:48 Gepost door Librarian | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Boekenplein en Gedichtendag

De Coninckplein wordt Boekenplein

De nieuwe bibliotheek is nog niet open, maar het De Coninckplein is wel al een boekenplein. Vier zondagen lang zal het De Coninckplein gevuld worden met tweedehands boeken, knusse leeshoekjes, warme en 'verwarmende' dranken en een reeks verrassende, intieme optredens. De eerste boekenmarkt vindt plaats op zondag 23 januari, van 11 tot 17 uur.

U leest hierover meer op www.abc2004.be.

Gedichtendag in de Stadsbibliotheek

Op donderdag 27 januari organiseren Vlaanderen en Nederland 'Gedichtendag'. De Antwerpse Stadsbibliotheek, met haar rijke literatuurcollectie, neemt voor de vierde keer deel aan dit evenement en nodigt u om 16.30 uur in de schitterende Nottebohmzaal uit voor de lezing 'Het hagelt pijpenstelen letters'. De dichters Eva Cox en Gwenaëlle Stubbe trekken voor u tweetalige woordregisters open en doen het hagelen in Antwerpen terwijl het druppelt in Parijs. Zij worden begeleid door de muzikale Femmes Trouvées.

Meer informatie vindt u op http://stadsbibliotheek.antwerpen.be.

Bron: antwerpen.be-nieuwsbrief nr. 227 - 21 januari 2005

17:36 Gepost door Librarian | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-01-05

Hebt u dat ook?

Ik stel net vast dat de mogelijkheid om op een bericht te reageren niet meer werkt. Niet alleen op mijn eigen blog, maar ook bij een aantal andere. Bij sommige werkt het dan weer normaal. Erg vreemd. En het fenomeen is niet afhankelijk van de gebruikte soort browser.

Hebt u dat ook?

Update: dankzij een tip van Aude Audenda (zie de reacties voor meer uitleg) is het nu weer mogelijk om te reageren.

00:16 Gepost door Librarian | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

21-01-05

Nederlandse schrijver Theun de Vries overleden

Nederlandse schrijver Theun de Vries overleden

AMSTERDAM - De Nederlandse schrijver Theun de Vries is vandaag overleden. Dat heeft zijn uitgeverij Querido bekendgemaakt. Voor zover bekend, stierf hij thuis in Amsterdam, in aanwezigheid van zijn dochter. De Vries is 97 jaar geworden. Hij overleed aan de gevolgen van een zware bronchitis, aldus Querido.

Theun de Vries begon al op zeer vroege leeftijd met schrijven en laat een enorm oeuvre na. Ruim honderd publicaties, zowel in het Nederlands als in het Fries, zijn bekend. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als de schrijver van "Het Meisje met het Rode Haar", dat in 1981 met groot succes werd verfilmd. Hij schreef zowel proza als poëzie.

De Vries debuteerde in 1925 met "Friesche Sagen". Beroemd werden onder meer de boeken "Rembrandt" en "Wiarda, kroniek van een geslacht". Theun de Vries was lang lid van de communistische partij. In de oorlog zat De Vries in het verzet. Hij werd opgepakt en opgesloten in het doorgangskamp Amersfoort.

Bron: De Standaard Online, 21/01/2005 - belga - bava

Klik hier voor boeken van Theun de Vries.

22:21 Gepost door Librarian | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-01-05

Euro English

Gevonden bij Morgan LeFaye die het bericht op haar beurt in haar GMail Spam folder aantrof. Gezien mijn interesse voor taal in het algemeen, kan ik niet nalaten haar bericht hier in zijn geheel te citeren:

European Union Decision on Official Language

The European Commission has just announced an agreement whereby English will be the official language of the EU rather than German which was the other possibility. As part of the negotiations, Her Majesty’s Government conceded that English spelling had some room for improvement and has accepted a 5 year phase-in plan that would be known as "Euro-English".

In the first year, "s" will replace the soft "c". Sertainly, this will make the sivil servants jump with joy. The hard "c" will be dropped in favour of the "k". This should klear up konfusion and keyboards kan have 1 less letter. There will be growing publik enthusiasm in the sekond year, when the troublesome "ph" will be replaced with "f". This will make words like "fotograf" 20% shorter.

In the 3rd year, publik akseptanse of the new spelling kan be ekspekted to reach the stage where more komplikated changes are possible. Governments will enkorage the removal of double letters, which have always ben a deterent to akurate speling. Also, al wil agre that the horible mes of the silent "e"s in the language is disgraseful, and they should go away.

By the fourth year, peopl wil be reseptiv to steps such as replasing "th" with "z" and "w" with "v". During ze fifz year, ze unesesary "o" kan be dropd from vords kontaining "ou" and similar changes vud of kors be aplid to ozer kombinations of leters.

After zis fifz yer, ve vil hav a reli sensibl riten styl. Zer vil be no mor trubl or difikultis and evrivun vil find it ezi to understand ech ozer. Ze drem vil finali kum tru! And zen ve vil tak over ze vorld!

Misschien moeten ze daar bij de Europese Unie toch even naar "Der Untergang" gaan kijken.

15:53 Gepost door Librarian | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

So, you want to be a librarian?! v3.0

Ja, u hebt de titel van dit stukje goed gelezen: versie 3.0 van 'So, you want to be a librarian?!' is in de maak.

Om eerlijk te zijn: versie 2.0 stelde niet veel voor. Om allerlei redenen is het bloggen er de laatste maanden niet van gekomen en het was hier dan ook een vrij doodse bedoening. Geen tijd, geen inspiratie, winterdepressie... enfin, u weet wel... een "writer's block" zullen we maar zeggen. Maar via een nieuwe uitdaging hoop ik mijn blog nu weer een kans te geven. We zullen zien wat het wordt.

Voor de Skynet-bloggers onder u is er misschien minder goed of droevig nieuws. Want 'So, you want to be a librarian?!' gaat de blogosfeer van Skynet verlaten en zal andere oorden opzoeken, de vrijheid tegemoet. Bij de open source software Nucleus is het goed vertoeven. En dus heeft Librarian daar nu zijn intrek genomen. Er moet nog wat behangen en geschilderd worden ("skins" weet u wel) maar over een week of twee hoop ik u op mijn nieuwe weblog te kunnen ontvangen. Ik plaats hier dan een officieel verhuisbericht.

Een tijdje geleden had ik me al de domeinnaam Librarian.be aangeschaft, maar nu hangt er ook een serieuze hosting bij PriorWeb aan vast. Ik heb meteen voor "Business" gekozen. Mijn domeinnaam werd gratis getransfereerd, ik heb 500 MB webspace ter beschikking, 50 subdomeinen, 8 GB dataverkeer, statistieken, beveiligde mappen, PHP, MySQL, e-mailadressen, mailinglists... en ik vergeet nog een hoop dingen. En dat allemaal voor de prijs van... tja, dat moet u zelf maar even nakijken.

O ja, wat het installeren van Nucleus betreft: een fluitje van een cent. Software downloaden en installeren kan op een dik kwartier. Zorg wel dat u alle parameters en paswoorden van uw host bij de hand hebt. Dan kan u een eerste blog activeren en aan de slag met de vele reeds beschikbare skins. Kijk maar even op Nucleus Skins.

Zo, dat was het weer. Neemt u ondertussen toch maar een kijkje op Librarian.be en doe dan meteen zoals ik een duit in het zakje voor Tsunami 12-12. Want ook na de gezamenlijke televisieactie van TV1 en VTM heeft Azië onze hulp dringend nodig.

See you in the blogosphere...

12:02 Gepost door Librarian | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |