04-02-05

Week-einde

De (werk)week zit er op en dat vind ik best wel prettig, voor een keer. Ze was dan ook wel druk-druk-druk, die voorbije week. Het gebeurt zelden dat ik hier over mijn beroepsbezigheden vertel, maar vandaag wil ik daar toch wel een uitzondering op maken. Gewoon, om mezelf even over de bol te aaien. Ik geef het toe, ook een informatie professional heeft dat af en toe nodig.

Deze week is onze bibliotheek namelijk op nieuwe uitleensoftware overgeschakeld. Met een hele ploeg hebben we dat maandenlang voorbereid. Maandag en dinsdag waren we gesloten om de definitieve conversie door te voeren. Van de twee sluitingsdagen hebben we ook gebruik gemaakt om de bibliotheek anders in te richten. De cd's staan nu op de eerste verdieping en de krantenhoek bevindt zich op het gelijkvloers. Enfin... dat zijn maar enkele van de wijzigingen. Wie meer wil weten moet maar eens een kijkje komen nemen.

Met de verhuisperikelen heb ik me amper bezig gehouden, met de overschakeling naar de nieuwe uitleensoftware des te meer. De conversie op zich is vlot verlopen, van de kleinere probleempjes en 'kinderziekten' hebben de klanten nauwelijks iets gemerkt. De rijen wachtenden waren wel wat langer dan normaal en op woensdag - daags na de sluiting - was er van een ware overrompeling sprake. Maar de klanten waren zeer begrijpend en ook geïnteresseerd in deze nieuwe ontwikkeling. Onze nieuwe webcatalogus staat ondertussen on line, al moet die nog wel verder worden getuned. En ook aan het design moet nog worden gesleuteld.

Via de nieuwe catalogus wordt het voortaan mogelijk om zelf via het internet de uitleentermijn van geleende werken te verlengen. Nu moest u daar voor bellen of via een formulier een e-mail versturen. Die e-mail werd dan manueel verwerkt. Voortaan doet u dat dus allemaal zelf, wanneer het u uitkomt. U kan meteen zien welke werken u nog kan verlengen en wat dat u gaat kosten (als u cd's had uitgeleend bijvoorbeeld). U ziet tot wanneer uw bibliotheekpasje geldig is en of er eventueel nog een openstaande contributie of een ander bedrag betaald moet worden. Verhuisd of een foutje in uw naam? U kan het nakijken en het vervolgens signaleren. In een latere fase zal reserveren van uitgeleende werken via het net mogelijk worden.

Veel stilgezeten heb ik deze week dus niet. Tussen het oplossen van de probleempjes door ook nog aan de rapportering en de communicatie gewerkt (om geen 10 keer dezelfde vraag te moeten beantwoorden) en vandaag nog twee vergaderingen, o.a. eentje om de implementatie van de nieuwe software te evalueren.

Volgende week gaan we er weer tegenaan. Dan wordt er o.a. een planning opgesteld voor de verdere ontwikkeling van de webcatalogus. Maar nu is de week ten einde en ik heb besloten om de swapfile in m'n hoofd even leeg te maken. Niet vergeten een back-up te maken, zei een collega nog. Dus dat heb ik gedaan.

En dan is het nu tijd voor "Gruuten dëst : 101 toffe cafés en kroegen in Brussel en omgeving".

22:55 Gepost door Librarian | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Ha ! Jullie hebben een nieuwslezeres die op een bibliotheekjuffrouw lijkt !

Gepost door: superkeun | 05-02-05

Nieuwslezeres De "nieuwslezeres" is Mieke Van Dessel van TV Brussel. Wie je met de "bibliotheekjuffrouw" bedoelt, is me niet helemaal duidelijk.

Gepost door: Librarian | 05-02-05

'k ben gisterenmiddag bij jullie binnengesprongen om het resultaat van de verhuis te aanschouwen...
't ziet er goed uit!
groetjes
MJ

Gepost door: MJ | 12-02-05

Conversie Vubissm@rt rulez! :-)

Gepost door: Elisa | 21-02-05

De commentaren zijn gesloten.