13-02-05

De kracht van Nelly Furtado

Op 13.02.2005 werd hier oorspronkelijk een tekst geplaatst onder de titel “V – a – lentijn”. Deze tekst bevatte een verwijzing naar een muziekopname in digitaal formaat waarbij mogelijk de rechten werden geschonden van de rechthebbenden van deze opname.

Op 21.02.2005 werden de tekst, de verwijzing naar de muziekopname in digitaal formaat, alsook de muziekopname in digitaal formaat zelf aangepast om zo te voldoen aan de voorwaarden die gelden voor het zogenaamde “citaatrecht”.

Door deze aanpassingen is er geen enkele overeenkomst meer tussen de oorspronkelijke tekst en de huidige tekst “De kracht van Nelly Furtado” die u hieronder kan lezen.

Wie het Europese voetbal van nabij volgt, kent de Canadese popzangeres Nelly Furtado ongetwijfeld van “Força”, het officiële lied van UEFA EURO 2004™ dat vorig jaar in Portugal plaatsvond.

“Força” is Portugees en het betekent zoveel als “kracht”. “You’re gonna win it for yourself and us today”, zong Furtado met haar sexy stem vlak voor de finale Portugal-Griekenland in het stadion van Lissabon. Helaas voor haar en gastland Portugal won Griekenland de finale met 0-1.

Nelly Furtado werd op 2 december 1978 geboren in het koele Canada, maar het bloed dat door haar aderen vloeit is wel degelijk exotisch Portugees. Na de middelbare school sluit Nelly zich als zangeres aan bij het hip-hopduo Nelstar. Tijdens een free podium in een nachtclub wordt ze ontdekt door Brian West en Gerald Eaton, twee leden van een Canadese funk-popgroep. Ze nodigen haar uit om demo-opnamen te maken en tijdens deze opnamen schrijft ze zelf enkele liedjes die later – in de herfst van 2000 – zullen verschijnen op haar debuutplaat “Whoa, Nelly!”.

In 2003 verscheen Furtado’s tweede album “Folklore”. Niet iedereen zal het met me eens zijn, maar ook daar laat ze weer haar unieke stemgeluid horen dat ontstaat uit haar Canadees-Portugese roots. “I’m not a one-trick pony” zingt ze in het eerste lied en dat is ongetwijfeld waar, want het album laat een variatie aan teksten en muziek horen. Ze is daarmee moeilijk in één genre te vangen en juist dat maakt wat ze doet zo aantrekkelijk en uniek in een wereld waar ook op muzikaal vlak de eenheidsworst steeds vaker de plak voert.

De tekst voor “One-Trick Pony” schreef Furtado in één nacht. “I’m inspired by words and phrases”, zegt ze. “The night I wrote this, my head had just hit the pillow, but then I got up and wrote all the lyrics for this song.” De muziek is gecomponeerd door Brian West en Gerald Eaton (inderdaad, de twee Canadese ontdekkers van Furtado). Het openingsarrangement is van het bekende Kronos Quartet dat de afgelopen jaren werk opnam van hedendaagse klassieke componisten zoals Alban Berg, John Adams en Steve Reich, maar ook van Astor Piazzolla.

Wie zelf met de muziek van Nelly Furtado kennis wil maken of voor zijn of haar lief nog een Valentijnsgeschenk wil kopen, moet zich zeker naar de dichtstbijzijnde platenzaak reppen om haar recente album “Folklore” aan te schaffen. Voor een billijke prijs krijgt u er naast de songs ook nog wat digitale hebbedingetjes bovenop (zowel voor Windows als Mac OS).

Op een nieuw album van Furtado is het nog even wachten. Of zoals ze zelf aan haar fans verkondigt: “I am recording a brand new album. It will be released on my new label, Geffen/Interscope, sometime in 2005/06.”

Bronnen:

Officiële site van Nelly Furtado (Eng.)
http://www.nellyfurtado.com

The official Nelly Furtado fan site (Eng.)
http://shitontheradio.com

Voorstelling van het album “Whoa, Nelly!” (Eng.)
http://shitontheradio.com/whoanelly.htm

Voorstelling van het album “Folklore” (Eng.)
http://shitontheradio.com/folklore.htm

Officiële website van UEFA EURO 2004™ (meertalig)
http://www.euro2004.com

Lyrics van “Força” op ShitOnTheRadio.com
http://shitontheradio.com/lyrics02.htm#06

Lyrics van “One-Trick Pony” op ShitOnTheRadio.com
http://shitontheradio.com/lyrics02.htm#01

Kronos Quartet
http://www.kronosquartet.org

Fragment van “One-Trick Pony”. De volledige song is te vinden op de cd “Folklore”, Dreamworks, Universal, (p)(c) 2003 SKG Music LLC.

20:21 Gepost door Librarian | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.