26-02-05

Adieu ‘mede-bloggers’

In mijn laatste brief aan het IFPI heb ik meegedeeld dat ik “[m]ijn visie op een verwijzing naar werken of reproducties van werken waarvan het illegale karakter is komen vast te staan” niet kon geven omdat ik mij over dit onderwerp nog aan het informeren ben. Ik heb ook gezegd dat “men hierbij met een aantal op het eerste gezicht tegenstrijdige gevolgen [wordt] geconfronteerd.”

Ondertussen ben ik dit deelaspect van het auteursrecht nog steeds aan het onderzoeken. Op het merendeel van de blogs tref ik afbeeldingen, foto’s… aan waarvan ik me moeilijk kan voorstellen dat (voor zover wettelijk noodzakelijk) voor elk ervan aan de rechthebbenden de toestemming werd gevraagd om de werken te mogen reproduceren (met inbegrip van het zogenaamde ‘portretrecht’). Als de reproductie zonder toestemming plaatsvond, dan is ze niet rechtmatig, illegaal dus.

In afwachting van het ogenblik dat ik een duidelijk standpunt kan innemen ten aanzien van “een verwijzing naar werken of reproducties van werken waarvan het illegale karakter is komen vast te staan” heb ik besloten om externe hyperlinks op mijn weblog te verwijderen als er een vermoeden van onrechtmatigheid bestaat voor de websites waarnaar werd verwezen. Dit heeft o.a. ook tot gevolg dat het lijstje met ‘mede-bloggers’ momenteel op non-actief werd gezet. De verwijzingen zelf (dus zonder hyperlink) blijven wel behouden.

Het verwijderen van de hyperlinks zal gefaseerd plaatsvinden. In een volgend stadium zal ik ook alle reacties op berichten verwijderen waarin hyperlinks zijn opgenomen naar websites waarvan de rechtmatigheid niet vaststaat. Het is immers niet mogelijk om de reacties de bewerken en uitsluitend de kwestieuze hyperlinks te verwijderen.

Wie meent dat de op zijn of haar blog aangeboden reproducties van werken daar volledig overeenkomstig de geldende wetgeving werden geplaatst (dus met de toestemming van de rechthebbenden), kan mij dit per e-mail meedelen. De hyperlink naar uw blog zal dan terug worden geactiveerd.

Het spreekt vanzelf dat meinedige (valse) verklaringen bij een gebeurlijke rechtszaak tegen u kunnen worden gebruikt. Ik ben immers materieel niet in de mogelijkheid om persoonlijk het waarheidsgehalte van deze verklaringen te controleren (reden waarom ik in eerste instantie de hyperlinks naar de blogs heb verwijderd).

Indien u binnen een termijn van 7 kalenderdagen niet hebt laten weten dat de op uw blog aangeboden reproducties van werken werden geplaatst met de toestemming van de rechthebbenden, ga ik ervan uit dat de plaatsing onrechtmatig en dus ongeoorloofd is. Voor wat betreft de weblogs die bij Skynet worden gehost, zal ik dan een beroep doen op mijn burgerzin en uw weblog bij Skynet via het daarvoor bestemde formulier melden als “een ongeoorloofde blog”. Het is dan de opdracht van Skynet om wel of niet de rechtmatigheid van uw blog te onderzoeken en wel of niet de gepaste maatregelen te nemen.

Ik hoop dat u begrip kan opbrengen voor deze door mij genomen maatregelen.

11:21 Gepost door Librarian | Permalink | Commentaren (58) |  Facebook |

Commentaren

Waarde Librarian, Met stijgende verbazing heb ik je post gelezen. Het getuigt van een ongelooflijke pretentie te verwachten van je medebloggers dat ze :

1) weten dat ze gelinkt worden hier
2) deze blogpost lezen
3) aan jou verantwoording afleggen over hun al dan niet "crimineel" bloggedrag

Het stuit mij vooral tegen de borst dat je hierbij de Skynetbloggers viseert en dreigt hen te "verklikken" bij Skynet als die niet op je vraag ingaan. Je motivatie is op zijn zachtst gezegd dubieus. (Was jij het niet die zoveel misbaar maakte toen je blog enige tijd offline was ? Dan zou je nu toch beter moeten weten, Lib...).

Je weet net zo goed als ik er op het gebied van auteursrechten andere (niet-Skynet-)bloggers uit je lijstje zijn die zich op heel wat gladder ijs begeven dan de Skynetbloggers.

Ik zou voorstellen dat je niet meer linkt naar de personen die niet reageren en ze verder ongemoeid te laten, want dit heeft meer weg van irritante mierenneukerij dan van burgerzin.

P.S. Linken naar mij hoeft niet meer - da's al 1 externe link minder om je zorgen over te maken !

Gepost door: superkeun | 26-02-05

Waarde Superkeun, Een reactie als de uwe heb ik uiteraard verwacht. Het verwonderde me zelfs dat het zo lang heeft geduurd vooraleer er een reactie kwam. Ik heb dan ook een paar keer gezegd dat men bij het strikt naleven van de bestaande wetgeving "met een aantal op het eerste gezicht tegenstrijdige gevolgen [wordt] geconfronteerd.”

Zoals u duidelijk aangeeft, zijn de gevolgen niet alleen tegenstrijdig, maar ook hoogst onaangenaam voor de betrokkenen.

Aan iedereen die mijn bericht heeft gelezen, zou ik echter willen vragen om het vooral niet persoonlijk op te vatten. Ik wil dan ook niemand 'verklikken' maar gewoon de wet doen toepassen. En dat willen we uiteindelijk toch allemaal, of niet?

Gepost door: Librarian | 27-02-05

waarde, (en norme) Dat je de wet wil uittesten, daar heb ik op zich geen problemen mee. Dat je dit wil doen met de blogs van de weinige Skynetvrienden die je hebt, kan gewoonweg niet.

Je zou ook gewoon een testblog kunnen maken waarop je wat foto's plakt, deze blog aangeven bij Skynet en zien wat de reactie is, maar dat zie je natuurlijk niet zitten, want zo krijgt jouw persoontje minder publiciteit en aandacht en daar is het jou toch om te doen, of niet ?

Als je dit echt wil doordrijven, breng je ex-blogvrienden er dan tenminste persoonlijk van op de hoogte (via mail of zo), want de manier waarop jij het doet (met een gewone blogpost), vind ik allerminst respectvol.

Het zou me niet verwonderen dat je weer je ironie-excuus bovenhaalt ("het was allemaal ironisch bedoeld, vreemd dat niemand dat opgemerkt heeft"), maar dat doorzichtige truukje pakt niet meer bij mij !

Gepost door: superkeun | 27-02-05

pro met vragen, een beetje zoals konijn met pruimen Beste librarian,

Ik vind het wel moedig dat er iemand controle wil uitvoeren op het wettelijk gebruik van foto's, teksten en dergelijke. Ik denk alleen dat het wat veel gevraagd is om te verwachten dat iedereen gaat reageren op je blog. Al doet het wel de ronde: tine Moniek heeft er me op gewezen en zo kom ik nu voor de eerste keer op je blog. Maar waarschijnlijk zijn er meer mensen die gewoon het bestaan van je blog niet afweten. Ik vrees dat je zelf actief de blogs zal moeten aflopen.
In elk geval: ik heb eens op de eigen weblog gekeken en het enige dat je mij mogelijk zou kunnen aanwrijven is dat ik mijn eigen gedicht uit De Standaard citeer. Ik weet het: eigen lof stinkt, maar verder denk ik niet dat dat onrechtmatig is. Verder citeer ik mensen for the sake of argument (wat altijd mag) en leg ik externe linken zonder zelf foto's over te nemen. Ik denk niet dat ik daarmee een grens overschrijdt, maar mocht dat toch zo zijn, dan hoor ik het graag van je.

Hartelijke groeten,

Xavier Roelens

Gepost door: xavier roelens | 28-02-05

grijns

Gepost door: jwl | 28-02-05

Media-aandacht Net wat pers op de hoogte gebracht van dit toch wel vreemde initiatief:
http://weblog.r-win.com/archives/002408.html#002408

(Sorry dat ik hier een link laat, ik kan niet zeggen of er al dan niet illegale dingen op die site staan. Misschien moet ik deze site ook maar preventief aangeven bij Skynet ;-) )

Gepost door: Maarten Schenk | 28-02-05

woordje uitleg aub? Begrijp ik het goed, Librarian, dat jij een hoop skynetblogs gaat aangeven bij de skynetpolitie als ze je niet binnen zeven dagen kunnen garanderen dat ze in orde zijn met hun reproductierechten?

Gepost door: Polskaya | 28-02-05

Dit alles Dit alles is (bij mij thuis) goed voor een 'open mailtje' Lib...

Gepost door: Arcadim | 01-03-05

-- 't Zijn droeve tijden, zelfs de Librarian heeft nu een linkwhore-scam. :-)

Gepost door: dof | 01-03-05

Burgerzin Ik hoop dat u consequent bent in het vervullen van uw burgerzin, en dat u ook een duidelijke klacht indient tegen Google, aangezien deze zoekrobot (meer bepaald : waar men afbeeldingen kan zoeken via http://images.google.be/) ook alle geïndexeerde foto's en tekeningen gebufferd heeft op een eigen server.

Mijn link mag u uit het lijstje verwijderen. Er staan inderdaad dergelijke foto's op mijn webruimte (zonder brondvermelding; niet veel, maar er staan er). En zelfs al zou ik niet vervolgbaar zijn, dan word ik toch graag verwijderd, uit sympathie met de mensen die 'te goeder trouw' een mooie weblog in stand proberen te houden. En nonsens zoals door u aangehaald kunnen missen als kouwe pap.

Gepost door: Dominiek | 01-03-05

Grijnslach U mag me uit uw linklijst schrappen.

Gepost door: Kristof | 01-03-05

Daar ben je mis! "... En dat willen we uiteindelijk toch allemaal, of niet?"

Neen, in de grond wil niemand dit, de wet dient om moeilijke conflicten waar oplossingen in veel variaties bestaan dwangmatig op te lossen. Zo is er een getrokken lijn die gevolgd moet worden wanneer ze getekend wordt (wanneer de wet dus toegepast wordt). Wanneer de wet niet toegepast wordt is er geen lijn en mag je dus kiezen welk type lijn je gebruikt.

Ik dacht dat je creatief was, je bent het niet, je bent zelfs geen klein kind.

Gepost door: Wouter | 01-03-05

Hoe? Hoe denkt u, moet ik bewijzen dat die foto die ik deze middag in de tuin nam de mijne is?
En bovendien. Als u niet de wettige eigenaar bent van het gekopieerde materiaal, heeft u dan wel recht om het aan te klagen, is dat niet aan de eigenaar?

Gepost door: Caroline | 01-03-05

Allemaal... ... vragen die teruggaan op de kern van de problematiek, vragen dus die terecht een antwoord verdienen. Nog even geduld a.u.b. (maar verwacht nu ook geen wonder).

Gepost door: Librarian | 01-03-05

Geduld? Pardon? Je lanceert een dreigement naar de hele Vlaamse blog-gemeenschap hen als een doorwinterde Nazi aan te geven en nu vraag je geduld? Man wie denk jij eigenlijk dat je bent? Wie heeft jou tot rechter benoemd? Guilty until proven innocent, djeez...

Gepost door: Clopin | 01-03-05

Chipo's Hoekje België had toch ook de scheiding der machten? Of is het nu plots een dictatuur geworden? Mijn nederlandse log staat overigens vol gejat spul, doe je best maar.

Gepost door: chipo | 01-03-05

Geduld? (2) Ach, ach, ach. Ondanks enkele kleine interventies van mijentwege is het voor velen nog niet duidelijk. Alleen wie grijnst en het woord 'ironie' in de mond genomen heeft, heeft het deze keer bij het rechte eind.

Een schokeffect had ik natuurlijk wel verwacht, maar nu loopt het de spuigaten uit. In ieder geval is er voldoende authentiek materiaal naar boven gekomen om te gebruiken in een vervolgartikel dat ik voorbereid. En precies dat was de bedoeling. Maar zoals gezegd... even geduld dus nog.

@ Clopin: zonder ironie: mag ik je met aandrang vragen om mijn foto van je blog te verwijderen. Je schendt niet alleen het auteursrecht, maar ook nog eens het portretrecht (in feite een bijzondere bepaling van het auteursrecht, ook wel het 'recht op afbeelding' genoemd).

Gepost door: Librarian | 01-03-05

solved Geen probleem. Mijn excuses daarvoor, ik meende te denken dat u onder een CC license opereerde maar dat was uiteraard heel dom van mij. De foto is verwijderd van de post en zal morgen van de server zijn.

Over uw ironie: sure...

Gepost door: Clopin | 01-03-05

portretrecht Het portretrecht is hier niet van toepassing omdat de foto reeds gemaakt is.

Gepost door: dof | 01-03-05

solved (2) @ Clopin: hartelijk dank voor het verwijderen van de foto. Dat je me nu schijnt te vergelijken met een ezel (cf. de afbeelding van dit lastdier bij uw tekst), zal ik maar aan mij laten voorbijgaan.

Wat ironie betreft: wie me niet gelooft heeft ongelijk, ook al komt mijn reactie misschien erg ongeloofwaardig over. Een enkeling hier kent mij 'in real life' en zal echter kunnen bevestigen dat ik de kwaadste niet ben.

Gepost door: Librarian | 01-03-05

portretrecht (2) @ dof: wat betreft de opmerking dat het portretrecht niet van toepassing zou zijn omdat de foto reeds is gemaakt.

Ik vrees dat ik het niet met je eens ben en de wet ook niet. In artikel 10 van de 'Wet van 30 juni 1994 betreffende het auteursrecht en de naburige rechten' staat immers duidelijk:

"De auteur of de eigenaar van een portret dan wel enige andere persoon die een portret bezit of voorhanden heeft, heeft niet het recht het te reproduceren of aan het publiek mede te delen zonder toestemming van de geportretteerde of, gedurende twintig jaar na diens overlijden, zonder toestemming van zijn rechtverkrijgenden."

Gepost door: Librarian | 01-03-05

-- Tja, wat heet portretrecht. Als je een foto niet mag MAKEN dan kan je spreken van portretrecht. Of je al dan niet een bestaande foto mag reproduceren zou ik eerder onder copyright catalogeren.

Clopin kan natuurlijk aanbrengen dat jij door zoveel controverse te genereren jezelf in de publieke belangstelling stelt en dus als "publiek persoon" het portretrecht niet meer geldig is.

Gepost door: dof | 01-03-05

-- Dit is de eerste keer dat ik van je hoor en je blog bezoek.

... en direct ook de laatste keer.

Ik had verwacht dat iemand die in het bibliotheekwezen zit én met nieuwe media/ICT bezig is toch wat méér open-minded zou zijn. Je bekrompenheid en disrespect voor je medemens stelt me teleur. We wéten allemaal hoe moeilijk de kwestie is. Jouw olie op het vuur is het laatste wat bloggers nodig hadden.

Enfin, ik maak er niet langer woorden aan vuil:

Ge kunt mijn kokosnoten kussen.

Gepost door: Matthias | 01-03-05

-- (2) @ dof: maar lees dan toch de wet! Lees het stukje dat ik heb geciteerd. Duidelijker kan het toch niet zijn. Of je het er mee eens bent of niet, is een andere zaak. Maar je kan toch moeilijk ontkennen dat het in de wet staat.

Over het *maken* van foto's (en of daar al dan niet de toelating voor nodig is), zegt de wet op het auteursrecht m.i. niet echt iets. Misschien is er andere wetgeving die daar wel wat over zegt, dat moet ik nakijken. Maar voor zover ik weet zegt de wet op het auteursrecht alleen iets over het reproduceren en het publiek maken van een reeds bestaande foto. Dat is ook logisch want het auteursrecht gaat nu precies over werken die in een materiële vorm zijn gecreëerd. Over werken waarvan men de intentie heeft ze te creëren, spreekt het auteursrecht dus niet.

Wat publieke personen betreft: je hebt gelijk dat daarvoor het portretrecht niet of in veel beperktere mate geldt. In ieder geval voor zover de geportretteerde wordt afgebeeld in de context van zijn beroepsbezigheden of zijn publieke leven e.d. Foto's uit de zuivere privé-sfeer (bijvoorbeeld tijdens een familiefeestje in intieme kring) vallen daar eigenlijk niet onder en bij een gebeurlijke rechtzaak zou men daarvoor dus het portretrecht kunnen inroepen.

Gepost door: Librarian | 01-03-05

o, mooie ironie natuurlijk is dit ironisch bedoeld: als je het aantal bezoekers ziet dat vandaag extra om de virtuele hoek kwam piepen...
elke dag zulke streken en uw blog heeft meer mooie ogen dan die van jurgen verstrepen.

Gepost door: tine moniek | 01-03-05

-- (3) @ Matthias: dat ik bekrompen zou zijn, wens ik met klem te ontkennen. Het tegenovergestelde betekent echter niet dat ik het auteursrecht regelrecht aan mijn laars lap of zou pleiten om doelbewust te wet te overtreden. Dat versta ik dus niet onder 'open-minded'.

Dat ik hier (zogenaamd) tekeer ga tegen collega-bloggers betekent ook niet dat ik een heilig boontje ben dat nog nooit de wet heeft overtreden. De materie van het auteursrecht is echter tamelijk ingewikkeld. Het is vooral dit aspect dat ik met mijn boutade heb willen duidelijk maken door er allerlei tegenstrijdige uitspraken in te verwerken.

Jammer genoeg - en ik begrijp dat wel - heeft niet iedereen mijn boutade als dusdanig herkend en is mijn artikel dus bij een groot aantal bloggers in het verkeerde keelgat geschoten. Nogmaals: ik neem hen dat niet kwalijk. Men moest al een zeer goed verstaander zijn om de ironie van mijn boutade bij een eerste lezing te vatten. Wat ik bepaalde bloggers wel kwalijk neem, is dat ze zelfs na een verklaring (of liever een aanwijzing) van mij, dat het om een boutade ging, nog niet wensen te aanvaarden dat ik het niet zo kwaad heb bedoeld. Ze denken dan dat ik mijn 'kazak aan het keren ben'. Dat is dus niet waar. Met de hand op het hart kan ik hier verklaren dat mijn tekst van in de beginne als een boutade bedoeld is geweest.

Dat niet iedereen het als een boutade heeft begrepen en dat dit tot een hoge mate van wrevel heeft geleid, kan ik alleen maar betreuren. Ik hoop echter in een vervolgartikel over enkele dagen een aantal zaken op een rijtje te kunnen zetten en zo hopelijk het debat weer in een positieve richting te kunnen sturen. Het is immers m.b.t. deze materie mijn betrachting geweest om een aantal pijnpunten in een zo groot mogelijke openheid te bespreken en bediscussiëren.

Gepost door: Librarian | 01-03-05

o, mooie ironie (2) @ tine moniek: zoals ik (aan iemand anders) al eens heb uitgelegd: de 'kijkcijfers' kunnen mij absoluut gestolen worden. Daar is het mij dus echt niet om te doen. Wie mij dat tegen beter weten in zou blijven verwijten, is van slechte wil.

Waar het mij dan wel om te doen is: dat na deze hele heisa de blogosfeer zich misschien wat bewuster geworden zal zijn van wat auteursrecht precies inhoudt, wat het wél en niet is enz. Als die hoop in vervulling kan gaan, dan ben ik tevreden. En dat ik dan ondertussen verguisd en beschimpt wordt, wel dat neem ik er dan wel bij. Men kan geen omelet maken zonder eieren te breken.

Gepost door: Librarian | 01-03-05

Bravo Librarian, petje af, echt :)
Ik vind het zooooooooooo geweldig dat je (bijna) iedereen "bij z'n pietje hebt", en zeker commentaar hebt uitgelokt van zogenaamde "populaire bloggers". Ik moet eerlijk toegeven dat ook ik echt wel twijfelde, meer nog. Ik kijk nu echt met spanning uit naar je vervolg!
Nog eens, petje af!

Gepost door: dikkie | 02-03-05

Bravo Librarian, petje af, echt :)
Ik vind het zooooooooooo geweldig dat je (bijna) iedereen "bij z'n pietje hebt", en zeker commentaar hebt uitgelokt van zogenaamde "populaire bloggers". Ik moet eerlijk toegeven dat ook ik echt wel twijfelde, meer nog. Ik kijk nu echt met spanning uit naar je vervolg!
Nog eens, petje af!

Gepost door: dikkie | 02-03-05

Een ander geluid IMHO probeert Librarian iets te forceren. Ik ben zelf al heel wat geld mislopen door onrechtmatig copieren van software, vooral dan in de consumersfeer. Als ik mijn fotowerk aanbied is dat publiek domein, mits bronvermelding. Bij het opvullen van mijn eigen weblog ben ik me altijd heel bewust van het auteursrecht en citaatrecht (vooral fotomontages). LVB doet dat ook heel conscentieus. Ik heb dan ook geen boter op mijn hoofd, zoals sommige anderen. Misschien gaan we ons allemaal wat bewuster worden van het auteursrecht, dat zou een goeie zaak zijn.

Gepost door: VH | 02-03-05

So, you want to be a Cybercop?! Uitzonderingsclausule: wat betreft origineel materiaal en afgeleide werken blijft het uitsluitend auteursrecht volledig van kracht voor Librarian. Per overgenomen letterteken of pixel wordt van Librarian een bedrag gevraagd van 1,000 Euro. Bij betwistingen met Librarian dient deze zich uitsluitend en binnen de drie kalenderdagen te wenden tot het Provincial Court in Tagbilaran, Bohol, Filippijnen, waarbij alle documenten door een beëidigde vertaler in het Cebuano moeten zijn vertaald. Dit bericht geldt als enige kennisgeving voor Librarian.

;-)

http://vh.skynetblogs.be/?date=20050302&number=1&unit=months#968317

Gepost door: VH | 02-03-05

Duidelijkheid van de boodschap Misschien moet je de volgende keer maar eens je boodschap duidelijker formuleren. Je kan van mensen uit de BlogGemeenschap toch verwachten dat het perceptieve en slimme mensen zijn - communicatief vaardig, etc.

Dat er nu "zoveel" vrienden van je die boodschap mis begrepen hebben, zegt meer over jou als zender van de boodschap en over de structuur van de boodschap zelf (dingen binnen jouw controlesfeer) dan over de ontvangers.

Maarja, ironie ... mooie grote vlag die de lading dekt, niet?

Gepost door: Rocketscience | 02-03-05

Excuseer maar hoezo gebruikt iemand met uw cv - whatever that may mean - 6 keer (ja zes!!!) het woord boutade in één enkele post!? En dan die hooghartigheid : Jammer genoeg begrijpt niemand u, maar ja, it's lonely at the genius-top der goede verstaanders, of niet soms?

Waar hebben we het in godsnaam over...? Misschien moet je gewoon maar gaan solliciteren bij één of andere auteursrechtenorganisatie! Deze actie heeft namelijk helemaal niets met burgerzin noch met ironie, maar des te meer met gebrek aan bezigheid te maken. Die job van bibliothecaris laat je blijkbaar veel te veel vrije tijd... Get a life en bemoei je met je eigen koeien...

Gepost door: Tientjuh | 02-03-05

Librarian is een product van de verklikkersstaat. @Librarian : Sieg heil. Want dat is de enige taal die je verstaat. Je dreigt met verklikken omdat je in je omhooggevallen pretentie je 'medebloggers' pretendeert aan te leren wat auteursrecht is, en dit op hoogst twijfelachtige manieren. Je bent er waarschijnlijk ook zo eentje die iedere auto aangeeft die 2 km/h te vlug rijdt in je straat, of die zijn buren binnen de 5 jaar gaat afschieten omdat hun hond ooit eens op je gazon gekakt heeft.

Gepost door: Kristof | 02-03-05

Zucht ... diepe zucht en zucht nogmaals Eigenlijk kan je het zo ook wel raden dat veel mensen niet kunnen begrijpen dat er niet staat wat er staat. Om ook eens een 'boutade' te gebruiken.

Moet ik nu vragen dat wie echt denkt dat Librarian mensen gaat verklikken zijn hand moet opsteken ?

Lees eerst eens de posts die eraan vooraf gaan over de hele communicatie met IFPI. Daaruit blijkt duidelijk in wat voor een belachelijke wereld we terecht komen als je de wet letterlijk gaat toepassen. Als je dit consequent doortrekt dan krijg je ... inderdaad de laatste post van Librarian.

Dus, helemaal ten overvloede heeft hij een post gedaan - waarbij hij nergens laat blijken dat het maar een grapje is, o ironie - die de interpretatie van IFPI consequent doorvoert.

OK, het woordje ironie is dus te moeilijk ? Misschien is dit duidelijker : het IFPI een dikke neus zetten.

En wat dat schelden betreft. Dát is pas zielig.

Gepost door: the insane | 02-03-05

Zucht ... diepe zucht en zucht nogmaals Eigenlijk kan je het zo ook wel raden dat veel mensen niet kunnen begrijpen dat er niet staat wat er staat. Om ook eens een 'boutade' te gebruiken.

Moet ik nu vragen dat wie echt denkt dat Librarian mensen gaat verklikken zijn hand moet opsteken ?

Lees eerst eens de posts die eraan vooraf gaan over de hele communicatie met IFPI. Daaruit blijkt duidelijk in wat voor een belachelijke wereld we terecht komen als je de wet letterlijk gaat toepassen. Als je dit consequent doortrekt dan krijg je ... inderdaad de laatste post van Librarian.

Dus, helemaal ten overvloede heeft hij een post gedaan - waarbij hij nergens laat blijken dat het maar een grapje is, o ironie - die de interpretatie van IFPI consequent doorvoert.

OK, het woordje ironie is dus te moeilijk ? Misschien is dit duidelijker : het IFPI een dikke neus zetten.

En wat dat schelden betreft. Dát is pas zielig.

Gepost door: the insane | 02-03-05

Excuses Mijn excuses voor de dubbele post. Die f"#! skynet reacties ook die zich niet updaten nadat je op 'reageer' klikt.

Gepost door: the isnane | 02-03-05

.: tagoean :. Aangezien U al eerder in aanraking kwam met het gedoe rond copyright en ik zelf nergens anders correcte info blijk te vinden stel ik deze vraag maar aan U.
Hoe zit het precies als je op je website NIET te downloaden muziek als achtergrond wil gebruiken. Heb je daarvoor toestemmingen nodig en of moet je daarvoor betalen.
Dit lijkt misschien een overbodige vraag voor sommigen, ondermeer omdat mijn site maar 300 bezoekers kende, maar ik wil graag eens duidelijk weten hoe de vork aan de spreekwoordelijke steel zit. Kunt U mij hier een sluitend antwoord op geven?
Alvast vriendelijke groeten.
Tagoean
www.tagoean.co.nr (sta me toe bij deze wat reclame te maken)

Gepost door: tagoean | 03-03-05

mannekes toch Dat (bijna) niemand de humor van Lib's post inziet. Het is toch duidelijk dat hij de draak wil steken met nozems als die van de Ifpi die bij wijze van spreken al met deurwaarders afkomen als je een songtekst op je site durft te zetten. Hebben ze geen andere katten te geselen? Zijn post toont inderdaad aan in wat voor absurde wereld we terechtkomen als je overal de letter van de wet gaat toepassen. Persoonlijk vind ik het niet normaal als iedereen expert in het auteursrecht moet worden alvorens een blog te kunnen beginnen.
bij deze een kleine steunbetuiging :)

Gepost door: Thomas | 03-03-05

Wat is er hier allemaal gaande? Ik lees hier vanalles met enorm veel verbazing. De bedoeling, beste Librarian, is me duidelijk: de ontwetenheid van heel wat Bloggers aantonen doormiddel van een ironisch stukje. Wat ik ook weet is de meeste blogs voor een stuk(je) bestaan uit foto's, teksten, ... die niet in regel zijn met de auteursrechten. De meeste bloggers kennen nauwelijks de wet, laat staan dat ze die in de praktijk kunnen brengen. Hoe makkelijk is het niet om een blog te illustreren met een foto of tekening gevonden via Google?
Wat ik niet begrijp is hoe je denkt dat diezelfde bloggers nu wel zullen begrijpen hoe de auteurswet in elkaar zet, laat staan dat ze die kunnen toepassen? Want dat is toch uiteindelijk de kern van de zaak. Dat nogal wat bloggers uw verklaring als een aanval ervaren kan ik best begrijpen. Bloggen is voor velen een vrijetijdsbesteding en die wensen ze dan ook niet te vullen met het controleren van een wet dat voor de meesten niet begrijpelijk is. Daar hebben ze geen tijd voor en nog minder de financiële middelen. Als je echt in alles strikt de wet wil toepassen, kan jij dan in eer en geweten verklaren dat je over alles de wet kent en toepast?

Gepost door: Flater | 04-03-05

Wat is hier allemaal gaande? (2) @ Flater: je zegt "Bloggen is voor velen een vrijetijdsbesteding en die wensen ze dan ook niet te vullen met het controleren van een wet dat voor de meesten niet begrijpelijk is. Daar hebben ze geen tijd voor en nog minder de financiële middelen."

Ik ben gek van snelle sportwagens, het is voor mij een vrijetijdsbesteding. Voor het naleven van de wet heb ik geen tijd. Dus scheur ik maar over de wegen.

Het naleven van de wet op het auteursrecht kan in de meeste gevallen geen groot probleem zijn. Ik ben nu zelf tot dat besef gekomen door de wet te bestuderen. Uiteraard zijn er de twijfelgevallen met bijvoorbeeld het verwijzen naar illegale bestanden of sites, het opnemen van verwijzingen naar volledige teksten e.d. Die laatste aspecten maken het voorwerp uit van discussies en rechtszaken. Maar een groot aantal aspecten van het auteursrecht zijn wel degelijk duidelijk... als je de moeite doet om de wet te lezen tenminste.

In geval van twijfel of je iets al dan niet mag overnemen zou ik zeggen doe het niet. En als je over de contactgegevens van de (mogelijke) rechthebbenden beschikt, vraag dan gewoon om toestemming.

Tot hier al een korte uitleg. Ik heb op verschillende plaatsen een aantal keer gemeld dat er binnenkort een vervolgtekst op mijn bericht 'Adieu mede-bloggers' en op de vele reacties komt. Dat vervolg zal uit twee delen bestaan.

Een eerste luik wordt een persoonlijke impressie m.b.t. de heisa die er de afgelopen dagen is ontstaan (ik had oorspronkelijk niet de bedoeling om daarover te schrijven, aangezien ik de vele negatieve reacties niet had voorzien).

Een tweede luik zal dan inderdaad dieper ingaan op de kern van de zaak. Het auteursrecht dus en de manier waarop we er mee omgaan. Een aantal probleemaspecten zal ik algemeen proberen te behandelen. Op zeer specifieke problemen zal ik (in eerste instantie althans) niet ingaan.

Gepost door: Librarian | 04-03-05

Shut up and play your blog. ??????

Wat is dat hier nu allemaal?

Bloggen = kunst= dorgaan op je kunst. Daarnaast - na ontwikkelde kunst- zullen er wel genoeg klaarstaan om dit te compliceren met +/- vernuftige commentaren.

Dus, zoals Frank Zappa zei aan diegenen,die hem vroegen om een uitgebreide schets van hoe hij het deed: shut up and play your guitar. Zie het blog KillUglyRadio.

Gepost door: bernard | 04-03-05

héhé jammer genoeg is dit enige uitweg uit deze idiotie: ironie & sarcasme

Gepost door: letman | 04-03-05

slecht voorbeeld Libarian, ik begrijp je bedoeling. Alleen: wie met een auto rijd heeft normaal gesproken een rijbewijs en daarvoor moet je dus een examen doen. Je moet dus bewijzen dat je de wegcode kent. Bloggen kan je zo beginnen. Niemand zal controleren indien je de 'kleine lettertjes' wel of niet gelezen hebt, laat staan dat je getest word op de kennis van de auteursrecht. Het feit dat je de wet moest bestuderen zegt al veel.

Gepost door: Flater | 05-03-05

slecht voorbeeld (2) @ Flater: dat ik de wet op het auteursrecht moest bestuderen en ze bij wijze van spreken niet vanbuiten kende, komt natuurlijk omdat ik een mens onder de mensen, een blogger onder de bloggers ben. Iedereen wordt verondersteld de wet te kennen, maar zeldzaam zijn de lieden die de wet ook echt kennen en dan nog toepassen. Ik ben geen uitzondering, geen heilig boontje en geen moraalridder.

Maar goed... een vervolgartikel is dus in voorbereiding.

Gepost door: Librarian | 05-03-05

denkfoutje @librarian: de redenering van flater dat je vergelijking met een sportwagen niet opgaat is volledig fout. Stel: ik ben 16j, net in belgie vanuit een ontwikkelingsland, ... Ik zie al die leuke auto's, koop me eentje, en scheur dan maar over onze (snel)wegen...
Flater gaat er al van uit dat je dus de wet WEL al kent, en dus weet dat je eerst een rijbewijs moet hebben ...
Verder over de manier van werken van IFPI en SABAM: die trekt op de manier van werken van sommige postorder bedrijven. Eerst iets ongevraagd opsturen en dan dreigen ze met deurwaarders en dergelijke als je niet betaalt. Voor deongeinformeerde leek lijkt het allemaal wel wettelijk, maar dat is het duidelijk niet. De wet ivm zulke praktijken werd onlangs zelfs aangepast. IFPI doet nu dus iets gelijkaardigs. Ze dreigen dus met VERVOLGING als er volgens hen een inbreuk is. Een vervolging instellen is duidlijk het voorrecht van de rechterlijke macht, niet van instanties zoals IFPI die blijkbaar zelf al rechter beginnen te spelen. Ze hebben enkel het recht om een KLACHT in te dienen als ze vinden dat de wet overtreden wordt.
Last but not least: aan al diegenen die het nodig vinden om direct te beginnen schelden als ze het niet eens zijn met iemand: jullie zijn zielige mensen die duidelijk gebrek aan respect en beleefde omgangsvormen hebben. Zelfs als je de ironie van Librarian niet doorhad kon je nergens scheldwoorden of onbeschoft gedrag terugvinden in zijn tekst. Nog maar eens een bewijs dat etiquette voor sommige mensen onbestaand is als ze anoniem kunnen schelden. ZIELIG
Voortdoen Librarian, al zal je in het vervolg mss volgende tekst moeten inlassen aan het begin va, je stukjes: "Onderstaande tekst bevat mogelijk passages die voor ironie of sarcasme kunnen doorgaan. Mensen die niet vertrouwd zijn met dergelijke zaken gelieve zich dan ook te onthouden van verdere lectuur"
;-)

Gepost door: Jeroen | 06-03-05

poker games

In your free time, check out some information dedicated to" target="_blank">http://www.littledevildoubt.com/empire-poker.html"> empire poker empire poker http://www.littledevildoubt.com/empire-poker.html http://www.littledevildoubt.com/empire-poker.html" target="_blank">http://www.littledevildoubt.com/empire-poker.html">http://www.littledevildoubt.com/empire-poker.html " target="_blank">http://www.littledevildoubt.com/texas-hold-em.html"> texas hold em texas hold em http://www.littledevildoubt.com/texas-hold-em.html http://www.littledevildoubt.com/texas-hold-em.html" target="_blank">http://www.littledevildoubt.com/texas-hold-em.html">http://www.littledevildoubt.com/texas-hold-em.html " target="_blank">http://www.littledevildoubt.com/poker-games.html"> poker games poker games http://www.littledevildoubt.com/poker-games.html http://www.littledevildoubt.com/poker-games.html" target="_blank">http://www.littledevildoubt.com/poker-games.html">http://www.littledevildoubt.com/poker-games.html " target="_blank">http://www.littledevildoubt.com/online-poker.html"> online poker online poker http://www.littledevildoubt.com/online-poker.html http://www.littledevildoubt.com/online-poker.html" target="_blank">http://www.littledevildoubt.com/online-poker.html">http://www.littledevildoubt.com/online-poker.html " target="_blank">http://www.littledevildoubt.com/poker.html"> poker poker http://www.littledevildoubt.com/poker.html http://www.littledevildoubt.com/poker.html" target="_blank">http://www.littledevildoubt.com/poker.html">http://www.littledevildoubt.com/poker.html ...

Gepost door: poker games | 07-08-05

roulette

Take your time to take a look at some information in the field of" target="_blank">http://www.randppro-cuts.com/online-casinos.html"> online casinos online casinos http://www.randppro-cuts.com/online-casinos.html http://www.randppro-cuts.com/online-casinos.html" target="_blank">http://www.randppro-cuts.com/online-casinos.html">http://www.randppro-cuts.com/online-casinos.html " target="_blank">http://www.randppro-cuts.com/blackjack.html"> blackjack blackjack http://www.randppro-cuts.com/blackjack.html http://www.randppro-cuts.com/blackjack.html" target="_blank">http://www.randppro-cuts.com/blackjack.html">http://www.randppro-cuts.com/blackjack.html " target="_blank">http://www.randppro-cuts.com/slot-machines.html"> slot machines slot machines http://www.randppro-cuts.com/slot-machines.html http://www.randppro-cuts.com/slot-machines.html" target="_blank">http://www.randppro-cuts.com/slot-machines.html">http://www.randppro-cuts.com/slot-machines.html " target="_blank">http://www.randppro-cuts.com/online-gambling.html"> online gambling online gambling http://www.randppro-cuts.com/online-gambling.html http://www.randppro-cuts.com/online-gambling.html" target="_blank">http://www.randppro-cuts.com/online-gambling.html">http://www.randppro-cuts.com/online-gambling.html " target="_blank">http://www.randppro-cuts.com/roulette.html"> roulette roulette http://www.randppro-cuts.com/roulette.html http://www.randppro-cuts.com/roulette.html" target="_blank">http://www.randppro-cuts.com/roulette.html">http://www.randppro-cuts.com/roulette.html ...

Gepost door: roulette | 07-08-05

best diet pill review

You are invited to check some helpful info in the field of" target="_blank">http://www.the-discount-store.com/diet-pills.html"> cheapest adipex diet pill cheapest adipex diet pill http://www.the-discount-store.com/diet-pills.html http://www.the-discount-store.com/diet-pills.html" target="_blank">http://www.the-discount-store.com/diet-pills.html">http://www.the-discount-store.com/diet-pills.html ...

Gepost door: best diet pill review | 08-08-05

empire poker

You are invited to check out some information on" target="_blank">http://www.e-online-poker-4u.org/online-poker.html"> online poker online poker http://www.e-online-poker-4u.org/online-poker.html http://www.e-online-poker-4u.org/online-poker.html" target="_blank">http://www.e-online-poker-4u.org/online-poker.html">http://www.e-online-poker-4u.org/online-poker.html " target="_blank">http://www.e-online-poker-4u.org/party-poker.html"> party poker party poker http://www.e-online-poker-4u.org/party-poker.html http://www.e-online-poker-4u.org/party-poker.html" target="_blank">http://www.e-online-poker-4u.org/party-poker.html">http://www.e-online-poker-4u.org/party-poker.html " target="_blank">http://www.e-online-poker-4u.org/poker.html"> poker poker http://www.e-online-poker-4u.org/poker.html http://www.e-online-poker-4u.org/poker.html" target="_blank">http://www.e-online-poker-4u.org/poker.html">http://www.e-online-poker-4u.org/poker.html " target="_blank">http://www.e-online-poker-4u.org/texas-hold-em.html"> texas hold em texas hold em http://www.e-online-poker-4u.org/texas-hold-em.html http://www.e-online-poker-4u.org/texas-hold-em.html" target="_blank">http://www.e-online-poker-4u.org/texas-hold-em.html">http://www.e-online-poker-4u.org/texas-hold-em.html " target="_blank">http://www.e-online-poker-4u.org/texas-holdem.html"> texas holdem texas holdem http://www.e-online-poker-4u.org/texas-holdem.html http://www.e-online-poker-4u.org/texas-holdem.html" target="_blank">http://www.e-online-poker-4u.org/texas-holdem.html">http://www.e-online-poker-4u.org/texas-holdem.html .

Gepost door: empire poker | 10-08-05

empire poker

You are invited to check out some information on" target="_blank">http://www.e-online-poker-4u.org/online-poker.html"> online poker online poker http://www.e-online-poker-4u.org/online-poker.html http://www.e-online-poker-4u.org/online-poker.html" target="_blank">http://www.e-online-poker-4u.org/online-poker.html">http://www.e-online-poker-4u.org/online-poker.html " target="_blank">http://www.e-online-poker-4u.org/party-poker.html"> party poker party poker http://www.e-online-poker-4u.org/party-poker.html http://www.e-online-poker-4u.org/party-poker.html" target="_blank">http://www.e-online-poker-4u.org/party-poker.html">http://www.e-online-poker-4u.org/party-poker.html " target="_blank">http://www.e-online-poker-4u.org/poker.html"> poker poker http://www.e-online-poker-4u.org/poker.html http://www.e-online-poker-4u.org/poker.html" target="_blank">http://www.e-online-poker-4u.org/poker.html">http://www.e-online-poker-4u.org/poker.html " target="_blank">http://www.e-online-poker-4u.org/texas-hold-em.html"> texas hold em texas hold em http://www.e-online-poker-4u.org/texas-hold-em.html http://www.e-online-poker-4u.org/texas-hold-em.html" target="_blank">http://www.e-online-poker-4u.org/texas-hold-em.html">http://www.e-online-poker-4u.org/texas-hold-em.html " target="_blank">http://www.e-online-poker-4u.org/texas-holdem.html"> texas holdem texas holdem http://www.e-online-poker-4u.org/texas-holdem.html http://www.e-online-poker-4u.org/texas-holdem.html" target="_blank">http://www.e-online-poker-4u.org/texas-holdem.html">http://www.e-online-poker-4u.org/texas-holdem.html .

Gepost door: empire poker | 10-08-05

dangers of diet pills

Please check the pages about" target="_blank">http://www.the-discount-store.com/buy-diet-pills.html"> buy diet pills online buy diet pills online http://www.the-discount-store.com/buy-diet-pills.html http://www.the-discount-store.com/buy-diet-pills.html" target="_blank">http://www.the-discount-store.com/buy-diet-pills.html">http://www.the-discount-store.com/buy-diet-pills.html ...

Gepost door: dangers of diet pills | 19-08-05

texas nolimit holdem online

Please check out the sites in the field of" target="_blank">http://www.webimagineer.net/free-texas-holdem.html"> free texas holdem strip poker free texas holdem strip poker http://www.webimagineer.net/free-texas-holdem.html http://www.webimagineer.net/free-texas-holdem.html" target="_blank">http://www.webimagineer.net/free-texas-holdem.html">http://www.webimagineer.net/free-texas-holdem.html ... Thanks!!!

Gepost door: texas nolimit holdem online | 20-08-05

game poker party

You can also check out some relevant information on" target="_blank">http://www.upthekazoo.com/poker-party.html"> poker party BONUS poker party BONUS http://www.upthekazoo.com/poker-party.html http://www.upthekazoo.com/poker-party.html" target="_blank">http://www.upthekazoo.com/poker-party.html">http://www.upthekazoo.com/poker-party.html ... Thanks!!!

Gepost door: game poker party | 20-08-05

pacific pokerrooms

You may find it interesting to take a look at some relevant pages in the field of" target="_blank">http://www.homesbysellers.net/pacific-poker.html"> blitz pacific poker blitz pacific poker http://www.homesbysellers.net/pacific-poker.html http://www.homesbysellers.net/pacific-poker.html" target="_blank">http://www.homesbysellers.net/pacific-poker.html">http://www.homesbysellers.net/pacific-poker.html .

Gepost door: pacific pokerrooms | 21-08-05

no deposit free money texas holdem

Please check the pages on" target="_blank">http://www.romanticmaui.net/free-texas-holdem.html"> texas holdem poker free texas holdem poker free http://www.romanticmaui.net/free-texas-holdem.html http://www.romanticmaui.net/free-texas-holdem.html" target="_blank">http://www.romanticmaui.net/free-texas-holdem.html">http://www.romanticmaui.net/free-texas-holdem.html ...

Gepost door: no deposit free money texas holdem | 21-08-05

no deposit free money texas holdem

Please check the pages on" target="_blank">http://www.romanticmaui.net/free-texas-holdem.html"> texas holdem poker free texas holdem poker free http://www.romanticmaui.net/free-texas-holdem.html http://www.romanticmaui.net/free-texas-holdem.html" target="_blank">http://www.romanticmaui.net/free-texas-holdem.html">http://www.romanticmaui.net/free-texas-holdem.html ...

Gepost door: no deposit free money texas holdem | 21-08-05

no deposit free money texas holdem

Please check the pages on" target="_blank">http://www.romanticmaui.net/free-texas-holdem.html"> texas holdem poker free texas holdem poker free http://www.romanticmaui.net/free-texas-holdem.html http://www.romanticmaui.net/free-texas-holdem.html" target="_blank">http://www.romanticmaui.net/free-texas-holdem.html">http://www.romanticmaui.net/free-texas-holdem.html ...

Gepost door: no deposit free money texas holdem | 21-08-05

De commentaren zijn gesloten.