27-03-05

World Year of Physics

World Year of PhysicsHet jaar 2005 is niet alleen het jaar van Albert Einstein, maar het is ook het World Year of Physics, een internationaal feest van de natuurkunde.

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Albert Einstein drie wetenschappelijke bijdragen publiceerde die een revolutie betekenden voor de natuurkunde van de twintigste eeuw. Einstein verklaarde het foto-elektrisch effect (en kreeg daarvoor in 1921 de Nobelprijs) en ook de ‘Brownse beweging’. Maar zijn bekendste bijdrage is waarschijnlijk zijn speciale relativiteitstheorie.

Om deze gebeurtenissen te herdenken heeft Unesco 2005 uitgeroepen tot het World Year of Physics. Hiermee zal aangetoond worden hoe ontwikkelingen in de natuurkunde een invloed kunnen hebben op ons dagelijks leven.

Ook de Europese organisatie voor kernonderzoek, het CERN (“Where the web was born”), is bij de organisatie van het World Year of Physics betrokken. Dat doet het o.a. met het project Quantum diaries, een verzameling van weblogs van CERN-medewerkers. Het project wordt voorgesteld als:

“a Web site that follows physicists from around the world as they experience the World Year of Physics 2005. Through their bios, videos, photos, and blogs, the diarists offer a personal look at the daily lives of particle physicists. This project is not just about physics; it's about being a physicist. That means that the diarists write about their families, hobbies, and interests, as well as their latest research findings and the challenges that face them in their labs.”

Er zijn ook enkele (deels) Nederlandstalige blogs bij. Van Alex Koutsman bijvoorbeeld. Hij werkt mee aan de ATLAS-detector waarmee het tegen 2007 mogelijk zal worden om te ‘kijken’ naar hele kleine deeltjes en hun interacties met elkaar. Ook Maaike Limper en Frank Linde werken mee aan het ATLAS-project en hebben een eigen ‘quantum diary’. Frank Linde is directeur van het Nederlandse NIKHEF, het National Institute for Nuclear Physics and High Energy Physics.

Belgische of Vlaamse bloggers schijnen er bij Quantum diaries niet te zijn. Toch zijn er onder de meer dan 6500 wetenschappers van het CERN ook heel wat Belgen te vinden. Eén van hen is Marc Huyse van de Katholieke Universiteit Leuven. Hij was op paaszondag te gast bij Kurt Van Eeghem in “Het salon” op Radio 1 en sprak er over deeltjesversnellers en antimaterie.

België organiseert in het kader van het World Year of Physics ook heel wat activiteiten en tentoonstellingen. Een overzicht is te vinden op de Belgian site of the World Year of Physics.

De Universiteit Gent doet – geheel overeenkomstig haar recente imagocampagne “Durf denken” – een flinke duit in het zakje. En in het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen loopt van 22 april tot 2 december 2005 de tentoonstelling “Einstein in de Lage Landen”.

De Katholieke Universiteit Leuven organiseert de tentoonstelling “...de rest zijn details” over Albert Einstein. De tentoonstelling loopt van 3 maart tot 8 april in de Campusbibliotheek Arenberg en daarna verhuist ze naar de Kulak in Kortrijk, waar ze van 15 april tot 28 mei kan worden bezocht.

De Universiteit Antwerpen organiseert een “Brugproject fysica” waar leerlingen uit het secundair onderwijs op woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag terechtkunnen voor een duik in de fascinerende wereld van de fysica.

De Vrije Universiteit Brussel is een van de partners die de tentoonstelling “E=mc2: een ontmoeting met Einstein” organiseert. Deze tentoonstelling loopt in het Paleis der Academiën te Brussel van 2 november 2005 tot 28 februari 2006 en belicht verschillende aspecten van het werk van Albert Einstein. Daarnaast is er ook plaats voor talrijke experimenten en demonstraties.

13:20 Gepost door Librarian | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Ja. Ja, er zijn erg veel VL onderzoekers actief bezig binnen o a CERN, ook bij zovele andere onderzoeksinstellingen.

'k zou zo zeggen : zolang ze maar niet emigreren naar de US, i e binnen de EU blijven en bijdragen tot wat de Europese Onderzoeksruimte ( ERA) kan worden. Zie o a site Cordis.lu en bijvoorbeeld ook op de site van DG Research van de Eur. Comm. het 7de Kaderprogramma ( 40 miljard euro), beslissing op 6 april.

Gepost door: bernard | 27-03-05

De commentaren zijn gesloten.